Gaat Hennie van der Most gascentrales kopen?

CBS kopte vandaag “invoerelektriciteit op recordhoogte”. De afgelopen maanden is meer dan ooit tevoren elektriciteit ingevoerd uit landen als Duitsland (steenkool), Noorwegen (waterkracht) en Frankrijk (kernenergie). Begrijpelijk als we veel meer zijn gaan verbruiken, maar we zijn juist minder gaan verbruiken. De reden voor de invoer van elektriciteit is zo simpel als onverwacht: aardgas is te duur geworden. De prijs van aardgas is flink gestegen de afgelopen tijd. Veel harder dan andere grondstoffen. In Nederland vindt 60% van de elektriciteitsproductie plaats door centrales die op aardgas gestookt worden. Die staan nu grotendeels uit. Het is goedkoper geworden om ze stil te leggen. Opvallend, want in de afgelopen 2 jaar zijn er maar liefst 7 nieuwe grote gasgestookte centrales in gebruik genomen, en terwijl ik dit schrijf zijn er nog eens 4 in aanbouw. Deze centrales hebben miljarden euro’s gekost, en door zoiets simpels als een prijsstijging van de benodigde grondstof worden de investeringen gedegradeerd tot uitgaven. We moeten concluderen dat we in Nederland weinig visionair zijn geweest op het gebied van energieproductie. We kunnen er ook niet op vertrouwen dat dit snel verandert, gegeven de hoeveelheid plannen voor nieuwe energiecentrales op fossiele brandstoffen. We nemen enorme financiële risico’s met onze energievoorziening, zonder dat we invloed hebben op de beschikbaarheid en prijsvorming van de hiervoor benodigde grondstoffen. Er zijn nog twee opties beschikbaar: stroom wordt veel schaarser waardoor de prijs stijgt, of stroom wordt veel duurder waardoor er schaarste optreedt.

Misschien koopt Hennie van der Most binnenkort zijn eerste gascentrale op, voor een prikkie, om er een attractie van te maken, net zoals hij met zijn kerncentrale-pretparkWunderland Kalkar heeft gedaan. De overheid en andere investeerders in deze gascentrales zullen dit met lede ogen moeten aanschouwen.

Als gevolg van de financiële crisis leren veel Grieken nu uit noodzaak hoe ze hun eigen groenten kunnen telen. Wij moeten leren hoe we onze eigen energie opwekken. Voordat de noodzaak ons ertoe dwingt.

Bekijk hier het EenVandaag item dat naar aanleiding van dit blog is gemaakt: http://www.eenvandaag.nl/economie/41489/hebben_we_misgegokt_op_gascentrales_